Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dopadl výzkum nálady investorů?

Společnost Franklin Templeton dlouhodobě pracuje na výzkumu nálady investorů a výhledech světové ekonomiky. Letos se tento průzkum dotazoval investorů ve 23 zemích světa z rozvíjejících se i rozvinutých trhů. Výsledky z blogu MM.

Mark Mobius - světový odborník na investice na rozvíjejících se trzích - na svém blogu shrnuje výsledky výzkumu Global Investors Sentiment Survey (GISS) :

Světoví investoři byli optimističtí, ale jen na některých trzích. Co v ýzkum  zjistil ? 

Například to, že investoři na rozvíjejících se trzích, podobně jako mladí investoři (25-34) na rozvíjejících se i rozvinutých trzích mají větší chuť investovat v cizině. Sedm z deseti investorů očekává, že nejlepších výnosů v letošním roce dosáhnou mimo svou domovskou zemi. 

Kde jsou investoři optimističtí a kde pesimističtí?

Celkem 64% respondentů v USA a Kanadě očekává, že jejich místní akciový trh v letošním roce poroste. V Latinské Americe (včetně Mexika) je to jen 46%. To vypadá, že průzkum odráží špatnou náladu mnoha Brazilců z vývoje v jejich zemi. Nálada investorů tu klesla od roku 2014 o 19%.

V Asii (včetně Austrálie) v růst místních trhů věří 56% dotázaných, když největšího růstu, o 12%, vyskočila víra investorů ve vlastní trhy v Číně. Někteří investoři ze Západu mohou být znepokojeni ze zpomalení růstu v Číně, ale místní si věří a i pro Franklin Templeton zůstává Čína hnacím motorem globálního růstu. Je třeba si uvědomit, že pokud v roce 2010 Čína vykázala růst 10,4%, do ekonomiky přiteklo 600 miliard dolarů. A pokud v roce 2013 rostla ekonomika Číny o 7,7%, přiteklo do ní 900 miliard USD. A velký prostor je v Číně v rozvoji infrastruktury a růstu platů migrujících pracovníků.

Široký soubor ekonomických reforem v Číně, zahrnující liberalizaci a deregulaci, umožní soukromému sektoru větší volnost v investicích zahraničních firem. Zahraniční investoři tak budou mít možnost vytvářet se souhlasem společné podniky i v odvětvích, kde to dříve nebylo podle čínského práva možné.

Loňský výzkum ukázal, že nejoptimističtější z vyhlídek jejich trhu byli Indové. To bylo ještě před vítězstvím prezidenta Narendra Modi. Naděje vystřelila indický trh téměř o 30% nahoru. I letošní průzkum ukazuje největší optimizmus právě v Indii. 86% investorů je optimistických a 97% jich očekává splnění svých investičních cílů. A tady pozor. Jedna ze základních pouček, kterou se řídil Sir John Templeton zní: 

"Býčí trhy se rodí v pesimismu, rostou ve skepsi a umírají v euforii."

Mark Mobius spatřuje jak důvody k optimismu na rozvíjejících se trzích a v Latinské Americe, tak vidí možnost korekcí v Číně a Indii.

Zde jsou některé rozdíly oproti minulým výzkumům :

  • Investoři na rozvíjejících se trzích (oproti investorům z rozvinutých zemí) se s dvakrát více obávají inflace, růstu úrokových sazeb a důsledků poklesu cen ropy
  • Naopak investoři z rozvinutých zemí se dvakrát více obávají fiskální situace v Eurozóně.
  • Ovšem investoři z rozvíjejících se zemí zůstávají více optimističtí k dosažení svých investičních cílů než investoři na rozvinutých trzích.

Hledání dlouhodobosti : Rozvíjející se Asie

Další zajímavostí je, že na otázku, ke vidí nejlepší příležitosti, postavili dotazovaní na roveň USA, Kanadu a Asii, ovšem z dlouhodobého pohledu Asie jednoznačně válcuje všechny trhy.

Výzkum potvrdil, že v Asii je velký dlouhodobý potenciál. Na rok 2015 se počítá s růstem HDP o 6,6% v porovnání s 4,3% na celých rozvíjejících se trzích a 2,4% v rozvinutých ekonomikách. Hnací silou rozvoje je velice příznivá demografická situace na rozvíjejících se trzích, kde je míra závislosti (poměr mezi lidmi 15-64 let věku a pod 15 a přes 64 let věku) menší než 0,5.

A poslední věc, která se týká investičního horizontu. Mluvíme tu o dlouhodobosti. Neočekávejte zisky příliš brzy. Když byli investoři dotázáni na časový rámec, kdy bude jejich investice úspěšná, 59% lidí uvedlo, že za dva roky, 32% uvedlo že za jeden až dva roky a co je nejhorší, 21% očekává úspěch své investice za 6-11 měsíců. Na rozvíjejících se trzích se investuje pro budoucnost. Mějte v hlavě minimálně pětiletý horizont a neočekávejte rychlou cestu ke zbohatnutí. Často trvá nějaký čas, aby se ukázala správnost investičního rozhodnutí. Buďte trpěliví.

Zdroj : Blog Marka Mobia

Váš Pavel Rudolf

(autor je spolupracovníkem projektu JakBytBohaty .cz)

Autor: Pavel Rudolf | úterý 19.5.2015 9:50 | karma článku: 5,44 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.