Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strašpytel nebo chamtivec?

Ještě jsem celý rozespalý. V půl šesté ráno jsem se vrátil z Grazu, kde jsme slavili 30 let firmy a musím říct, že jsem byl překvapený, kdo a jak přišel pogratulovat. Zároveň jsme se dozvěděli novinky a opět se ujistili, ...

že náš fondový manažer, Patrik Spiess, dělá dobrou práci. V České republice investoři jdou po krátkodobých ziscích. Nebo jsou příliš úzkostliví a naopak investují do produktů, kde když odečteme inflaci od výkonu, dostaneme záporné číslo. Je to všechno jen boj dvou základních lidských pocitů, strachu a chamtivosti.

Kdy vítězí chamtivost?

Přečtěte si následující : Přijde k vám na návštěvu kamarád a přijde řeč na peníze, protože zrovna máte k výplatě stavební spoření a už se vám nechce znovu poslat své peníze na šest let do produktu, který je naprosto nelikvidní a kde vám stát přispěje maximálně 2.000Kč ročně. A kamarád vám řekne. "Hele, já mám peníze už třetím rokem u .... a dělá mě to zhruba 20% ročně. Ať už se na trzích děje cokoli, já jsem vždycky v plusu. Prostě skvělý. A dokonce mi garantují 100% vkladu." No řekněte, jaká by byla vaše další otázka? No na 95% co je to za firmu ta ... a kde sídlí nebo jak ten produkt sehnat.

Jenže pozor. Jestliže někdo vydělává i na klesajících trzích, jedná se jednoznačně o spekulaci a takzvanou krátkou pozici, kdy prodáte něco, co nevlastníte, abyste to později mohli levněji nakoupit a vynulovat pozici. Ale jakákoli spekulace má dvě stránky. Můžete vydělat a můžete také prodělat. To ve chvíli, kdy se cena začne zvedat. A v této situaci mají investoři-profesionálové, kteří věří svému odhadu vývoje trhu nástroj, zvaný Martingale, který pomáhá hráčům rulety v kasínu vždy vyhrát. Ovšem další podmínkou je nekonečné množství peněz. Pokud jde trh proti našemu odhadu, nakupuji další podíly vždy za více a více peněz. Tím průměruji nákupní cenu a když se trh otočí, začínám vydělávat daleko dříve než při prvním vkladu.

Jak takové počínání končí? Když se trh otočí, pak vyděláte spoustu peněz. Ovšem také se může stát, že zvítězí strach. Pokud se tak stane, obchodník uzavře pozice a realizuje obrovskou ztrátu. Ale to vám tento obchodník většinou neřekne, protože předpokládá, že prohrané peníze v budoucnosti vydělá zpět. A když vyděláváte 20% ročně, proč byste do takového produktu neposlali další peníze? Takže peníze na obchody se hrnou.

Kdy vítězí strach?

Představte si člověka, který těžce vydělal peníze, které poslal do stavebka, aby se mu "zhodnotily" o 1% a 2.000Kč ročně. I když stavební spořitelna nemá nijak zvláštní výsledky, přesto se mu peníze za šest let odpírání zhodnotí o cca 3% ročně. No a když máme ještě inflaci cca o 3% míře, je krásně na nule.A tento člověk se rozhodne, že si dá peníze do nějakého lepšího produktu. Protože lidé u nás o investicích obecně nemají žádný přehled a mají myšlení spořilů (lidí, kteří spoří) a ne investorů, tak mu finanční poradce udělá rizikový profil, zjistí, že ten člověk je konzervativní investor a místo toho, aby mu opravdu poradil a vysvětlil investování, tak mu doporučí nějaký konzervativní fond. A je to. Za rok zase ty tři procenta a bez inflace nula. A tento člověk je spokojený, protože je to něco, co zná a pracuje to stejně, jako minule stavebko. A je to super, ne? (osobní zkušenost-pozn.aut.)

Nebo se může stát, že tento člověk narazí na skutečného poradce. Investičního poradce. Někoho, kdo mu vysvětlí pro a proti investování, rizika s investováním spojená, ukáže mu, že investování je na celý život a je to alternativa k bankovním vkladům, že nemá smysl posuzovat výsledky investic po třech letech, když má před sebou dvacet let investování a že je výhodnější být například pět let v mínusu a pak vydělat s velkými penězi než vydělat první rok dvacet procent a pak jít do mínusu. To je samozřejmě o investičních přístupech a filozofii investování, se kterou musí investor souhlasit a být s ní srozuměn.

To je rozdíl mezi investory dnes na rozvinutých a rozvíjejících se trzích. Ti první jsou šťastní za dvoumístné výnosy v prvním nebo druhém roce investování a neuvědomují si, že na těch dvaceti tisících je i dvacet procent pár stokorun. Ti druzí sice skřípou zuby při propadech, ale zato nakupují na trzích, které mají nízký poměr cena/výkon a obrovské předpoklady výkonu. Takže se těší na dobu za 10-15 let, kdy budou mít na kontě řádově statisíce až miliony a ony se jim zhodnotí o desítky nebo spíše stovky procent.

Proto vám všem radím. Rozmyslete si, od koho si necháte poradit. Jestli raději všechny peníze nasypete do pojistek a jiných "výhodných" a "jistých" nebo "garantovaných" produktů, domluvte se s finančním poradcem. Jestli chcete mít v investování jasno a vědět, co děláte a proč, tak si pozvěte investičního poradce. Ten vám ukáže možnosti, o kterých jste nikdy neslyšeli a řekne vám ve zkratce to, o čem tady neustále píši. A než se rozhodnete, informace si nechte důkladně uležet, protože je důležité, aby vám sedly. Pokud vám nesednou, neinvestujte, protože byste činili příkoří sobě i svému investičnímu poradci. Věřím, že se rozhodnete správně.

Ještě mám jednu prosbu. Čtete a chápete moje články. Já, jako investiční poradce, se neustále snažím zvyšovat úroveň svých služeb. Připravil jsem dotazník spokojenosti. Ne s jakýmikoli službami, ale tak nějak obecně se životem. Prosím, pomozte mi udělat si jasno v tom, s čím byste potřebovali pomoci. A neumím ani nemožné ihned, ani zázraky do tří dnů.

Odkaz na dotazník 

Váš Pavel Rudolf 

PS : Vzpomínka na páteční investiční konferenci v Grazu

Když budete dělat to, co všichni, budete na tom tak, jako všichni. Rozhlédněte se kolem. Chcete to?

Autor: Pavel Rudolf | úterý 13.10.2015 9:10 | karma článku: 11,69 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.