Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy začít investovat?

Lidé jsou různí. Každý máme svojí cestu. Jen by ta cesta nebo jakákoli její odbočka měla mít začátek. Tedy pokud chceme, aby měla i konec. No a hezkým příkladem je právě investování. Všichni s ním mají špatnou zkušenost. Někteří

dokonce i když na investici vydělali. Ano, i to mi jednou jeden člověk řekl.

Co můžete od investice očekávat ve srovnání se spořením?

Předně spoření je bankovní nebo spořitelní produkt a na účtu máte peníze. Tyto peníze se znehodnocují inflací. Pokud se na účtu podaří dosáhnout takového zhodnocení, aby bylo vyšší než inflace, vyděláváte. Ale to se většinou neděje. Vyjímkou jsou produkty podporované státem (stavební spoření), kde se jeví zhodnocení nadinflační, ale po zdanění na konci pak člověk zjistí, že mu příspěvky státu byly de facto odečteny. Takže se jednalo jen o "elektronické peníze".

Investice je produkt kapitálových trhů a na účtu máte majetek v jakékoli podobě. Při investici do nemovitostí je to výpis z katastru nemovitostí, při investici do otevřených podílových fondů je to výpis z podílového účtu atp. Majetek má obecně tu vlastnost, že pokrývá inflaci, ale podléhá tržním pohybům. Jestliže nemovitosti díky nízkým úrokům na hypotékách zdražují, je to jen věcí poptávky a nabídky, Je totiž větší poptávka po nemovitostech a tak jsou dražší. Jestliže cena zlata klesá, je to známka toho, že je více lidí, kteří ho chtějí prodat než koupit. Když se do toho pak vloží centrální banky, cena zlata najednou vyletí nahoru.

Podobné, i když rychlejší, je to na kapitálových trzích s akciemi. Když se někomu zdá cena akcie zajímavá (většinou má P/E pod 12), pak ji koupí a udělá to spousta dalších lidí. Když nemají od koho, pak cena stoupá. Až se najde někdo, kdo jim akcie prodá a pak dojde k vyrovnání nebo k poklesu, pokud se jich na trhu objeví moc.

Odtud davové paniky. Vzhledem k tomu, že svět je dnes informačně propojen, každá informace (i dezinformace) je okamžitě globálně známá. A je jen na investorech, jestli jí dají správnou váhu. Z toho pramení volatilita (rozkolísanost), která dnes na trzích je.

Tak kdy začít investovat?

Warren Buffett jednou řekl : "Investovat má začít člověk tehdy, když má peníze." Výstižné.

Peníze dostanete s první výplatou. Nezbývá, než to udělat tak, jako většina lidí v anglosaském světě, založit si majetkový účet a začít investovat. Nemusíte moc. Stačí 10-15% příjmu. Aby si mohla dát stranou 1000Kč měsíčně, na to stačí i plat prodavačky v supermarketu. Takže pravidelnou investici si můžete zřídit kdykoli. Opravdu, klidně zítra.

Jednorázovou investici je třeba načasovat. I když, kdo ví, kdy se trh po propadu obrátí? Neví to nikdo, trh je totiž stochastický organizmus (to je takový organizmus, kterému když připravíte laboratorně naprosto stejné životní podmínky, chová se jak ho zrovna napadne). Takže kdy investovat jednorázově větší částku? Můžete buď při poklesu trhů svojí investici rozdělit do několika menších a nakupovat v průběhu celého poklesu nebo "střelit" ve chvíli, kdy se vám zdá, že se trh obrací a pak ale musíte psychicky ustát další propad, pokud nastane.

V historické době se totiž vždy stalo, že propady se vyrovnaly a trhy zaznamenaly posun do plusu k dalšímu rekordu. Jsou lidé, kteří tvrdí, že to tak nemůže jít do nekonečna. Já jsem také zastánce tohoto názoru. Jen říkám, že to tak bude do té doby, dokud poroste počet obyvatel na planetě. A to se zatím děje měrou neztenčenou. Tak proč si dělat hlavu?

Další argument je, "co já vím co bude za 20 let". To je také správný argument. A buď vás v investování zastaví a nebudete mít nic nebo si naopak řeknete "Ale co když to vyjde?" a pak z vás bude investor. Protože víte, že nejdůležitějším hlediskem při investování je čas.

Začít tedy investovat teď?

Dnes je vhodná doba jak pro počátek pravidelné investice, tak pro jednorázové vklady. Došlo totiž k průrazu rezistence (horní červená přímka), což značí, že se významná část investorů na rozvíjejících se trzích rozhodla nakupovat. Červená křivka je MSCI EM - index rozvíjejících se trhů od společnosti Morgan Stanley. Graf je ze serveru Financial Times.

Máte peníze? (vyděláváte?) Investujte. A jestli máte hypotéku za 2% a nemůžete už platit víc, tak si ji prodlužte a snižte si splátku a zbylé peníze dejte do investice. Protože se vám to vyplatí. Jestli vám fondy vydělají byť jen 6%, je to pořád o 4% víc než vám "sežere" hypotéka. Prostě ty peníze najděte. Odhoďte jho rezervotvorných složek v životním pojištění, stavebních spoření bez úvěrů nebo penzijních připojištění se státním příspěvkem, kde je 45% vašich peněz ve státních dluhopisech, které vám stát nikdy nezaplatí, protože nemá z čeho.(1) Investujte. Na vlastní účet a tu nejvyšší částku, kterou si můžete dlouhodobě dovolit.

Váš Pavel Rudolf

Investiční příležitost desetiletí je stále otevřená.

(1) ... Zaplatil? Ale to jen proto, že si další peníze ve formě státních dluhopisů půjčil. A opět je nakoupily penzijní fondy. No jestli vám tohle přijde rozumné...

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 3.3.2016 8:50 | karma článku: 15,63 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.