Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsou rozvíjející se země trhy pro vás?

Investice na rozvíjejících se trzích jsou velice kontroverzním tématem. Někteří je haní, někteří na ně nedají dopustit, ale všeobecně po každém propadu na rozvíjejících se trzích zní unisono : " My jsme to říkali a kdo si na ... 

rozvíjející se trhy vsadil, ten špatně udělal." Tak. 

No a vidíte. Já, když jsem přišel do firmy, tak hned po asi pěti měsících jsem se setkal s Markem Mobiem, šéfem investic na rozvíjejících se trzích od Franklin Templeton a osmým nejlepším investorem na světě a ten mě přesvědčil, že tento region (nějakých 85% Země) nás do budoucna velice překvapí. V tom dobrém slova smyslu.

Z čeho vychází?

Země rozvíjejících se trhů jsou méně zadluženy, než rozvinuté země. Myslí se tím státní dluh. Občanské půjčky jsou tam také nižší, než v rozvinutých zemích, ale ne zase o moc. Jestliže je stát méně zadlužen, může si dovolit větší podporu investic v zemi a tím urychlit její rozvoj. Lidé na rozvíjejících se trzích zdaleka nemají všechno. Následující obrázek je z dokumentu Vize 2020 od Franklin Templeton. 

Jak vidíte, mobilů už je všude poměrně dost, ale u ostatních věcí to neplatí. Saturace automobily nebo televizemi v indii nebo Číně je ještě daleko před námi. Ale můžeme se těšit, že k tomu dojde. A co je důležité? Nakupovat akcie na těchto trzích právě teď. Protože jsou zatím levné.

Co říci dál? No samozřejmě lidé, kteří žijí na rozvíjejících se trzích, jsou stejní jako vy (i Česká republika je součástí rozvíjejících se trhů). Možná mají jinou barvu pleti, mluví jiným jazykem nebo píší jiným písmem, ale všichni do jednoho chtějí to nejlepší pro sebe a pro svoji rodinu. A protože na těchto trzích není tak propracovaný systém sociálního zabezpečení, musí se víc otáčet, aby si své sny splnili. Což zapříčiňuje růst HDP. 

Vždycky se musím smát, když někdo jásá nad růstem HDP 2,7% v USA a Čínu s růstem HDP okolo 6% považuje za stagnující. Uvědomte si, že v USA žije nějakých 320 milionů lidí a jen v Číně 1,4 miliardy. Umíte si představit, co za peníze je 6% růstu HDP? 

Co říkáte na nejsilnější ekonomiky světa?

Zatím kraluje USA, ale již v minulém roce ho na pár měsíců předstihla Čína, která se po průšvihu s pákovými obchody zase propadla, ale ona se vrátí. A už tam zůstane. A kdo jí bude následovat? Následující obrázek je z ekonomického výhledu The Telegraph.

Nový světový řád v roce 2050 : rozvíjející se trhy prosadí svou dominanci.

Jestli dobře vidím, tak první bude Čína, o chlup lepší než třetí USA bude druhá Indie, pak s odstupem Indonézie, Brazílie a Rusko. No a až bude svět takto uspořádán, já už chci mít ve firmách nejsilnějších států svoje investice. Chápete proč? A že i vy byste měli investovat spíše na trzích, které před sebou mají ještě viditelnou šanci růstu.

Dalším hybatelem pokroku je inovace. Tady mají státy rozvíjejících se trhů obrovskou výhodu. Nemusí nic vyvíjet od píky. Pošlou odborníky na školy v USA a koupí si výrobní linky přímo na rozvinutých trzích. A pak mohou začít vlastní vývoj. Zatím jsou tyto snahy více než bohatě dotovány. Čínští odborníci už dávno jen nekopírují výrobu v rozvinutých zemích. Co je to inovace ? Obrázek je opět z dokumentu Vize 2020 od Franklin Templeton. 

Ještě vám něco brání v investicích na rozvíjejících se trzích? Jo nevíte jak do toho. A nemáte tolik peněz. A kdybyste věděli, že poslat své peníze k profíkům a mít zainvestováno vždycky do dvaceti nejlepších fondů z rozvíjejících se trhů je dnes u nás možné? A že k nastartování investice vám stačí tisícikoruna pravidelné investice měsíčně? Sami si rozmyslete, jestli to je pro vás zajímavé.

Váš Pavel Rudolf

autor je spolupracovníkem projektu jakbytbohaty.cz

Autor: Pavel Rudolf | úterý 22.3.2016 8:50 | karma článku: 17,71 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.