Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak co říkáte na záporné úroky?

To jsou zprávičky, co? Čím dál více se začíná mluvit o tom, že banky vás budou sankcionovat za to, že v nich máte uložené peníze. Protože peníze se mají točit, tak co je sulcujete v bance, že. Kudy z toho ven?

Já rád počítám, tak si myslím, že by bylo hezké si dát situaci do čísel.

Mějme příklad : Mám v bance uloženo 200.000Kč. Banka mi za to ročně odepíše 1%. To je záporný úrok -1%. Inflace bude ten rok 2%. Kolik budu mít reálnou hodnotu úspor po jednom roce?

Řešení : Jednoduché --- 200.000 x (100-1-2)/100 = 194.000Kč reálné hodnoty a na účtu budu mít 198.000Kč.

No a co takhle za 5 let? To už je horší.

Řešení : Předchozí výpočet zopakujeme 5x.

Výsledky : 1.rok 194.000Kč, 2. rok 188.180, 3. rok 182.534, 4. rok 177.058 a 5. rok 171.746

Pokud tedy záporné úroky budou trvat dejme tomu pět let a inflace bude okolo 2% každý rok, jste reálně chudší o 28.254Kč, což je 14% z původních 200.000Kč.

Co s těmi penězi udělat?

Vezmu si na pomoc kalkulačku od Franklin Templeton, protože mi umožňuje simulovat některé situace. Podíváme se na fond celosvětový a jestli někdy došlo za 5 let ke 14% propadu. Ten fond je Templeton Growth Inc (60 let historie). Jeho evropskou verzi lze koupit jako Templeton Growth (Euro).

Jestli jsem si dobře všiml, tak jen jedno pětileté období, 2007-2011, kdy byly dvě velké krize za sebou, vedlo ke ztrátě. A zisky byly ve třech případech přes 100%. Za 5 let. No když tohle víte, to už si asi rozmyslíte, nechávat své peníze ležet v nejisté bance, kde jsou účetně jejím majetkem a kde si s nimi banka může dělat co chce a raději si je dáte do otevřeného podílového fondu, kde vám přinesou zhodnocení a i přes propady (korekce), které se na trzích vyskytují a jsou normální, vám vydělají víc, než banka. Navíc tyto peníze pracují a ne jen leží na účtu. Pracují v ekonomice a proto ty zisky. 

Ale Češi jsou národ nedůvěřivý a lepší je vrabec v hrsti než holub na střeše. Takže penzijko a když už půjde do tuhého, tak si necháme nadělit příspěvek od státu i ve stavebku. No kde to najdete, 2000Kč za rok? Nebo 2760Kč v penzijku?

Jenže si uvědomte, že v penzijku se vyplatí dávat max 1000Kč a ve stavebku 1666Kč měsíčně. Jinak tyhle skvělé počty selhávají. A penzijko se navíc vyplatí tak na 5 let před důchodem. Opět kvůli výnosu. Nebo ve chvíli, kdy vám přispívá zaměstnavatel.

Od roku 1987 je na světě fond Templeton Emerging Market Fund. Založil ho vizionář Mark Mobius, který stále tvrdí, že nám Asie ještě jednou ukáže, zač je toho loket a bude to hlavně o nárůstu.

Tady už bylo minusových období více, ale ve srovnání se zisky byla malá. A v letech 2007-2011 byly trhy EM dokonce v zisku. No a ještě zkusíme samotnou Čínu (Templeton China), která má 20 let historie.   

Další je Templeton European Fund, abychom se podívali, co se dělo v Evropě za posledních 20 let.

No a nakonec USA, fond Franklin U.S.Goverment Fund.

Výkonnosti vidíte, ale teď jaký fond vybrat? Máte před sebou ještě 20 let než půjdete do důchodu? Tak se zkusíme podívat, kolik přineslo investování do výše uvedených fondů za posledních 20 let. A zkusím to jak pro jednorázový vklad, tak pro pravidelnou investici.

Nejdříve průběh fondů za sledované období :

To je při jednorázové investici a na dalším obrázku je výkon fondů při pravidelné investici. Všimněte si, že se při konečném zúčtování vyměnily některé barvy.

A teď se podíváme na čísla. Jestliže budu posílat do fondů 5.000Kč měsíčně a budu to dělat 20 let, naposílám tam celkem 1.200.000Kč. A co na to fondy?

Následující tabulka popisuje stav konta v jednotlivých fondech po jednorázové investici. (Místo EUR má být CZK)

A další tabulka popisuje stav účtu v jednotlivých fondech při investici 5.000Kč měsíčně. (Opět místo EUR má být CZK)

Povšimněte si, že díky větší volatilitě (kolísavosti) vydělal fond Templeton China při pravidelné investici více peněz. Omluvte mě za jednotky, počítáme s procenty a mě se nechtělo předělávat EUR (jednotky v kalkulačce) na CZK. Samozřejmě při počítání s korunami by to bylo podobné.

Co z toho vyplývá?

Nenechávejte své peníze v bankách. Investujte je. Investujte je do široce diverzifikovaných portfolií, ve kterých nejsou jen akcie a dluhopisy, ale i komodity, nemovitosti a alternativní investice. A klidně může jít o aktivně řízené otevřené podílové fondy. Budete mít své peníze ve větším bezpečí a pokud se smíříte s určitou kolísavostí, tak vyděláte více, než v bance. Jak řekl Božidar Kristič, ředitel evropské divize BNP Paribas : "Pro investora představuje největší riziko strategie, ve které se chce vyhýbat riziku. Kdo chce dosáhnout v tomto období zisku, musí investovat do rizikovějších a volatilnějších produktů." Pokud vás tato problematika zajímá a chcete vědět víc, napište mi ve sloupečku vpravo "+ více".

Váš Pavel Rudolf

PS : Já pořád propaguji 'investice na rozvíjejících se trzích a sám tam také investuji. I když mi někteří "znalci poměrů" nemohou přijít na jméno a tvrdí, že ty moje fondy prodělávají, zatímco jejich vydělávají, já mám jeden obrázek, který, když se nad ním zamyslíte, naprosto potvrzuje moji filozofii.

 

Autor: Pavel Rudolf | pondělí 18.4.2016 9:10 | karma článku: 17,92 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

Pavel Rudolf

O důchodech - Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Zúčastnil jsem se ve čtvrtek 21.2. debaty v České televizi v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovali tam pánové, u kterých by člověk předpokládal určité vědomosti, ale nakonec jsme s panem Kohoutem bojovali nejspíš zbytečně

25.2.2019 v 9:10 | Karma: 0 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin aneb komu zvoní hrana?

Všichni mluví o Bitcoinu. Já jsem několikrát upozorňoval na to, že to je čirá spekulace a že Bitcoin nemá hodnotu ani té cibulky tulipánu, která se podobně prodávala v letech 1636-7. Je to něco, co není. Shluk jedniček a nul.

12.2.2018 v 9:17 | Karma: 10,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Bitcoin, co s tím?

Na pořadu dne jsou investice do Bicoinu a jiných kryptoměn. Jedni těmto měnám věští zářnou budoucnost, jedni je zatracují. Faktem je, že se s nimi teď čile obchoduje a že se i těží. Těží se? Jak je to možné? ...

17.7.2017 v 9:20 | Karma: 9,36 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Chvála pravidelnosti

Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

25.5.2017 v 12:30 | Karma: 9,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Rudolf

Tabletka proti strachu

Strach a chamtivost jsou dvě emoce, které hýbou světovými kapitálovými trhy. A brání mnoha lidem v jinak prospěšném investování. Protože hned po podpoře vaší firmy můžete podpořit firmu někoho jiného. Samozřejmě dobře vybranou. A

2.5.2017 v 8:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.