Dluhopisy se záporným výnosem už i u nás

12. 11. 2015 9:10:00
Člověk jen žasne. I u nás se podařilo prodat dluhopisy se záporným výnosem. Česky řečeno zaplatím peníze za to, že si uložím větší balík peněz u Českého státu. Teď zbývá jen otázka, "Proč jsem to udělal?"

Nevím, kdo ty dluhopisy za 11 miliard korun koupil, ale chce se mi trochu zaspekulovat, proč to udělal.

První mě napadá praní špinavých peněz. Společnost s nejasnými vlastníky a strukturou se sídlem někde v daňovém ráji (???) koupí tyto dluhopisy za "špinavé" peníze (bez průkazu původu) a po dvou letech je vyndá čisté jako lilium. "Prodali jsme české státní dluhopisy." Tak to doufám, že už není možné. Když musí prokazovat původ majetku každý, kdo nakupuje za částku větší než 1,25 milionu korun.

Druhá možnost je spekulace na kurz koruny. Teď dostanu za € 27 korun. Tenhle kurz bude ČNB držet až do konce roku 2016 a pak ho pustí a euro spadne na 25 Kč. To jsou 2Kč na každém investovaném euru. To je výnos 7-8%. Za dva roky. Něco zaplatím na poplatcích za uložení (záporný výnos dluhopisů) a ostatní je pro mě. Lákavá nabídka pro penzijní fondy zemí, kde se platí eurem.

Příklad : Koupím koruny za 10 milionů €. Dostanu 270 milionů Kč (přepočet 27Kč/€). Koruna posílí na 25Kč za €. Dostanu zpět nominál 270 milionů korun a po převodu na € je to 10,8 milionu €. Prima kšeft.

Dále mě zaujala věta, že "zájem investorů byl tak velký, že tržní výnos spadl do záporných hodnot." Ejhle, ony se dluhopisy nemusí kupovat za nominál? Čeští investoři, pohleďte. A nemusí se ani držet až do splatnosti a lze s nimi obchodovat. Jak se to tak stane, že tržní výnos spadne do záporných hodnot? To je tak, že se vypíší dluhopisy s kuponem dejme tomu 2%. Nominální cena dluhopisu je 1 milion korun. A teď se spustí mela, každý ho chce a objednávky jen prší. Tak dobrá, my vám ten dluhopis tedy prodáme za 1.020.000Kč. Chcete ho? Ale jo. objednávek je míň, ale pořád víc než za 10 miliard, které původně vláda vypsala. Tak OK, my vám teda prodáme ten dluhopis za 1.040.000Kč. To je ta hranice, kdy si jen "uložím peníze". Objednávek je zase míň, ale pořád třeba za 15 miliard. Tak jo, tak my teda prodáme ty dluhopisy za 1.050.000Kč/kus. Objednávek je za 11 miliard. OK. Miliardu dotiskneme a začněte prodávat. A fióóó, dluhopisy jsou pryč. Zájemci zaplatí za uložení peněz a možnou budoucí spekulaci na rozdíl měnového páru Kč/€ 10.000Kč za každý dluhopis.

Už víte, proč to dělají? Spekulace na kurz koruny jim vynese (možná) 7-8% za dva roky a bude je to stát jen 2%. 40.000Kč jim pokryjí výnosy z kuponů a 10.000Kč holt musí zaplatit ze svého.

Doufám, že je to dost srozumitelné. Ale teď jak se k tomu má postavit český retailový (nakupující za maloobchodní ceny) střadatel? Ten kupuje dluhopisy za nominál, kupuje je za koruny, drží je do splatnosti a pobírá kupony a na konci dostane nominál. Kdyby takoví investoři u nás byli, ve výše zmíněném případě by dostali 2% za rok. To znamená 20.000 ročně z každého milionu (a co inflace?). Proto jsou pro ně například pětileté protiinflační dluhopisy. Česky řečeno, "Člověče, půjč mi na pět let tvoje peníze a já ti za ně dám po těch pěti letech stejnou kupní hodnotu, jakou ty peníze měly před pěti lety, když jsi je kupoval." Už tomu rozumíte? Jdete do toho?

A teď další věc. Když si daná společnost (co koupila ty předražené dluhopisy se záporným výnosem) založí u banky účet v českých korunách, na něj uloží svoje eura v kurzu 27Kč/€ na dvouletý termínovaný vklad třeba za 1% ročně, získá po dvou letech za stejných podmínek těch 7-8% a ještě něco navíc na 1% ročním úroku termínovaného vkladu. Proč to neudělá? Možná se nenosí nechávat hotovost na účtě v bance. Nebo se bankám obecně v dnešní době zase tak moc nevěří. Tak, že je lepší dát něco peněz za garanci českého státu. No pravda, v bance garantují jen 100.000€.

Popřemýšlejte, jestli by nestálo za to vybrat peníze z bank, kterým velcí klienti nevěří a nakoupit za ně majetek ve formě akcií nebo podílů akciových podílových fondů.

Váš Pavel Rudolf

(autor je spolupracovníkem projektu jakbytbohaty.cz)

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 12.11.2015 9:10 | karma článku: 14.64 | přečteno: 990x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1550 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 141 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1185

Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...