BREXIT - hodinu po hodině

23. 06. 2016 10:00:00
A je to tady. Britové hlasovali v referendu o vystoupení z Evropské Unie. Vote YES Rozhodlo to 1.300.000 voličů, kteří byli pro vystoupení. Velice těsný výsledek 51,9% PRO ku 48,1% PROTI. No a co trhy? Uvidíme, co se bude ...

dít dnes. Graf FTSE indexu londýnské burzy budu zhruba každou hodinu aktualizovat (prosím, vyplňte mi krátký dotazník).Proto se občas podívejte na změny (obnovte si stránku).Je okolo osmé a výsledky referenda jsou tu : 51.9% PRO a 48,1% PROTI vystoupení UK z Evropské Unie.

9:10 FTSE zatím po otevření padlo o 1,45%, ale s více než polovinou akciových titulů nejde obchodovat, aby se zamezilo většímu propadu. Server londýnské burzy je dostupný jen s výpadky a funguje toho tak polovina. To musí být datový tok!!!

9:18 BBC hlásí 7% GAP (propad mimo obchodní hodiny).Včerejší close bylo 6338 a teď je hodnota 5867 a to je rozdíl -7,43%. To, čeho jsme svědky, se nazývá "rally". A také to tak vypadá. Kurz lítá nahoru a dolů, občas nějaký skok.Do obchodů naskakují scalpeři, kteří se snaží vydělat na propadu.

9:25 David Cameron odstoupí z úřadu předsedy vlády (podává demisi jako Prime Minister) Říká, že "není správné být kapitánem na lodi, která jede jiným směrem, než jsem prosazoval". O tom by se našim politikům ani nezdálo. Výměna PM bude v září po konferenci Torryů.

9:42 FTSE je na -5,87%. 9:54 FTSE na -4,97%.

9:57 Švýcarská centrální banka stabilizuje švýcarský frank, který se ocitl díky BREXITu pod tlakem

10:00 FTSE po hodině obchodování -4,84%. 11:02 FTSE je na -4,96%

11:35 Akcie banky Barclays poklesly v noci o -30% a nyní jsou na -24%.

Proč komentátoři mluví o "pádu" britské libry, to fakt nevím. Propadla se o nějakých 4,5% vůči EUR a 8% vůči USD. A už se zase vrací zpět.

12:29 Skotská Prime Ministres Nicola Sturgeon prohlašuje, že je škoda, že Skotsko musí z Unie ven, i když hlasovalo pro setrvání. (To vypadá na další problémy. Severní Irsko také vře.)

13:36 FTSE si drží vyrovnanou hladinu. Co říci k referendu? Tak to je, když rozhodují lidé a ne volení zástupci. Ten dav, který se nechá zlákat umně vytvořenou kampaní, nakonec rozhodne. A je jedno, jestli se volí právě ti zástupci (volby) nebo se rozhoduje o budoucnosti země. Prostě ten, kdo obyčejným lidem nejvíc naslibuje, ten vyhraje. A je úplně jedno, jestli ty sliby jsou reálné nebo ne. Chléb a hry - to bylo už heslo římských císařů. A stejné je to i dnes. Proto je velice nebezpečné vyhlašování referenda k čemukoliv, jak to chtěl Okamura. Protože zmanipulovaný dav bez znalosti věci málokdy rozhodne správně. Od toho máme zvolené zástupce, kteří, jak doufám, mají o věci, o které rozhodují, alespoň mlhavé informace. Rovněž přímá volba prezidenta je ve své podstatě referendum a podívejte se, koho vyneslo do prezidentského úřadu. A že má dnes prezident důvěru 56% občanů, to je přesně to, o čem mluvím. Kvalitní PR. O kvalitách daného jedince pak můžeme polemizovat, ale to je asi všechno, co můžeme dělat.

BREXIT je špatně. To je vidět z reakcí politiků a lidí, kteří do problému vidí. Ti ostatní, alespoň 52% z nich, slaví. Jestli je co, to ukáže až budoucnost.

20:36 Ještě jeden názor, který jsem zaslechl, mě zaujal. V Británii většina mladých lidí, tedy těch, kteří budou následky rozhodnutí prožívat nejdéle, volila zůstat v EU. Většina důchodců byla naopak pro odchod u EU. A tito lidé budou užívat následky svého rozhodnutí nejkratší dobu. Co k tomu dodat? Nevím, jestli důchodci "zkazili" mladým budoucnost nebo jim ji naopak "obarvili na růžovo". Ale opravdu si myslím, že v podobných rozhodnutích by se měly vážit hlasy i podle věku voličů..

Dnešní (24/6) poreferendový průběh FTSE - po ranním 7% propadu se situace trochu stabilizuje, celý den lepšila až do finálních -1,7%.

Pondělí 27.6. : Po víkendu došlo na londýnské burze k "pádu" z ranních 6.092 na odpoledních 5.980, což je -1,8%. Normální pohyb. Zato těch komentářů. Každý má potřebu se vyjádřit. Britové se rozhodli a uvidíme, co z toho bude plynout pro nás. Podle pana Parkinsona dohodnou Merkelová s Hollandem další buzeraci a utužení režimu, místo toho aby uvolnili otěže a věnovali se hospodářské politice Unie. Pokud se na věc budeme dívat takto, pak můžeme být pouze příjemně překvapeni aktivitou politických představitelů správným směrem.

Po 20:09 : Agentura Standard & Poor (S&P) snížila Británii rating o dva stupně. Británie se stává rizikovějším dlužníkem. Proč, když se zatím NIC nestalo kromě referenda, to mi hlava nebere.

Úterý 28.6. : Dnešní Open byl na FTSE 6.067, od té doby kurz stále stoupá a nyní jsme na 6.136 (+1,14%). Od včerejšího Close na 5.980 je to dokonce (+2,6%). Tak nám ty burzy nějak nepropadly. Jo a víte, proč je dnes takové horko? Britové pálí směrnice a vyhlášky EU.

Středa 29.6. : FTSE otvírala na 6.222 a končí na 6.336. To je růst o 1,8%. Rozvíjející se trhy jsou po propadu z 838 na 793 (v pátek a pondělí) zase na 822 a rostou. Z mého pohledu jsou trhy v pohodě.

Co dodat? Nečekal jsem to. Ale teď uvidíme, jestli to jde vystoupit z EU a co to přináší.

Mé oblíbené Emerging Markets reagovaly propadem o 3,6%. Ale zase je vyvážil pád libry, která vůči dolaru ztratila. Takže také žádné velké problémy.

Srovnání pohybů převčírem a včera při referendu

Jak vypadal index FTSE před volbou?

Tohle se dělo včera.

A takto to vypadalo za posledních 6 měsíců.

Něco k náladě před referendem. Ke včerejšímu dni (22.6.2016) to vypadalo asi takto :

(REMAIN=zůstat / LEAVE=vystoupit)

Uvidíme večer a zítra.

Váš Pavel Rudolf

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 23.6.2016 10:00 | karma článku: 19.87 | přečteno: 1407x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 895 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1533 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 141 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1185

Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...