Pavel Rudolf

Poradenské tituly a strejda Karel

15. 08. 2016 8:50:00
Všimli jste si, jak se roztrhl pytel s různými tituly, které si různí lidé píší před nebo za jméno? V poradenském byznyse se teď hodně propaguje titul €FA nebo EFA. Tak jsem si zkusil nechat poradit od člověka, který se ...

tímto titulem honosil.

Nechci nijak hodnotit úroveň poradenských služeb, kterou vzdělání v kurzu €FA získáte. Sám jsem ho nestudoval a jestli si jednou udělám certifikát, bude to CFA, což je trochu jiná liga.

Takže se vraťme k poradenství. Kontaktoval mě člověk z nejmenované finančněporadenské společnosti a chtěl se sejít ohledně investičních služeb. Dohodli jsme se, že se sejdeme u něho v kanceláři a tak jsem jel.

Při první návštěvě mě svlékl do naha po finanční stránce. Tomu rozumím, dělám to také tak. Když chci lidem poradit s investicí, musím vědět, jak to mají s penězi, abych jim nezainvestoval poslední peníze a oni je za měsíc nechtěli zpět. Abyste rozuměli, můžete investovat poslední peníze. Ale sami. S tím by vám žádný rozumný investiční poradce neměl pomáhat.

Na další návštěvě, která byla naplánována asi za týden, jsem se měl dozvědět výsledek - kam dát své peníze. Požadavek byl, že mám volných cca 7.000Kč měsíčně a že bych chtěl, abych z nich za cca 18 let mohl pobírat slušnou rentu někde okolo 20.000Kč měsíčně.

Na schůzce jsem se dozvěděl, že mám připravené řešení a že za to pán nic nechce, ale pokud se mi bude to řešení líbit, tak doufá, že mu doporučím další lidi. Ale proč ne. To je fér.

Další věc, co jsem se dozvěděl, bylo, že podle dotazníku, který jsem vyplňovali na první schůzce, jsem vyvážený investor (rozuměj ani dynamický, ani konzervativní) a že by tedy doporučoval vložit mé peníze do vyváženého portfolia od jedné české brokersko-investičně-fondově-zprostředkovatelské společnosti. Společnost znám, funguje od roku 1992 a naučila Čechy investovat, tak bych s tím neměl žádný problém. Podíváme se tedy na výsledky. Průměrná roční výkonnost od založení v roce 2013 je 2,9%. To znamená za tři roky nějakých 8% zhodnocení. No kdyby to pokračovalo dál stejně, tak bych si za 18 let sáhl na rentu 4.500Kč měsíčně, což nebylo tak úplně mé zadání. Ale musím říci, že až do této chvíle bylo vystupování mého poradce profesionální a nemohu proti němu nic namítat.

Zkusil jsem, jestli by tedy nešlo, když výsledek nesplňuje mé zadání, zkusit jiný fond. A tady jsme skončili. Poradce mě začal přesvědčovat, že jsem vyvážený investor a že bych nic jiného hledat neměl. Zkusili jsme na mé naléhání ještě najít jiný fond, ale výsledky u dynamického portfolia stejné společnosti 4,8% ročně mě také moc nepřesvědčily. To by znamenalo rentu 9.100Kč měsíčně, což je sice lepší, ale pořád jsem na polovině požadovaného. A dál jsme se nedostali, protože poradce o jiných fondech nevěděl a neuměl mě poradit. €FA. Hm.

Ale vím, je to o lidech, ne o titulech. Jak měl tedy postupovat?

Především měl hned na počátku brát v potaz mé požadavky. A na férovku říct, že je neumí splnit nebo mi poradit fond nebo fondy, které by mé požadavky splňovaly. Já vím, že abych dosáhl svého, musel by ten fond "vyrábět" v průměru 9% ročně. A to teď, když jsme v propadu a pomalu se z něj dostáváme, lze najít jen těžko. Ale i to se dá vysvětlit a na průběhu srovnání výkonnosti fondu s příslušnými indexy ukázat, že fond má dlouhodobě dobrou strategii a solidní výkonnost, takže se těch 9% dá očekávat.

Dál by mě měl přesvědčit, že moje "vyváženost" je spíše na škodu a s 18 lety investičního horizontu bych se měl přiklonit spíš k dynamické investici. Ukázat mi efekt průměrování ceny při propadu a jak se na tom dá vydělat. Najít takový fond nebo fondy, které jsou v rukou světových správců a těch nejlepších investičních společností. A pár takových fondů mi ukázat a rozebrat je, abych si mohl udělat představu a kvalifikovaně se rozhodnout. Prostě mě tím procesem vést. Což neudělal a tak jsme se nedohodli.

Výsledek pro mě? Poradenství je především o lidech. Jestliže někdo dělá rád pojistky a investice dělá jen okrajově, je to tak v pořádku. Dobrého pojišťováka aby mezi těmi rychlokvaškami pohledal. Ale pokud chce lidem radit s investicemi, měl by o nich vědět víc, než že předá podklady "našemu specialistovi" a ten mu vygeneruje nabídku, kterou on jen prodá.

Váš Pavel Rudolf

PS :

To mě přivádí k naprosté degradaci titulu dr.h.c., který jde koupit na Internetu za 990Kč a vydává ho Miami Learning Church & Institute. Dr.h.c. byl titul, kterým se (bez studia) vyznamenávali lidé, kteří byli pro danou školu nějakým přínosem. A teď je to jen cár papíru a pokud si ten titul dáte na vizitku za jméno, jen se zesměšníte. (PR)

Autor: Pavel Rudolf | karma: 18.35 | přečteno: 1190 ×
Poslední články autora