Pavel Rudolf

Slyšíte to ticho?

14. 09. 2016 11:00:00
Nic. Nikdo nekřičí, že je třeba investovat, nikdo se netluče v prsa, jaké výkony svým klientům dokázal dopřát, je ticho po pěšině. Nevím proč, protože právě tento rok je díky poklesu nejlepším k započetí investování. A nikdo ...

toho nechce využít. Zvláštní.

Já se orientuji na rozvíjející se trhy. Dělám to dlouhodobě a díky školení Marka Mobia i s jasným cílem, vydělat na tom, až se budou rozvíjející se země dostávat mezi ty vyspělé. Vzhledem k tomu, že je poměrně dost lidí, co se rozhodli mě následovat a založili si vlastní majetkové účty přímo u fondových společností - filozofie, kterou od začátku prosazuji - sledujeme nyní společně dění.

Jak se tedy trhům rozvíjejících se zemí daří?

Vidíte, že po propadu z hodnoty 1067 bodů na 692 bodů (-35%), dochází opět k růstu. Obrazec, který se vytvořil, se jmenuje Head & Shoulders. H&S je složitý a dlouhodobý obrazec. Vyjadřuje náladu investorů. První část je nechuť investorů investovat na trzích a strach ze ztráty. To je první sestup zde na hodnotu 771 bodů. Pak došlo k určitému oživení zájmu, kdy si investoři vybírali zisky z krátkých pozic a mysleli si, že už je konec sestupu. Ovšem podle pana Elliota a jeho teorie vln má sestupná vlna tři fáze a ta třetí fáze poslala hodnotu MSCI EM až na 692 bodů.

Pokud jste sledovali vývoj, v té chvíli bylo všechno na dně. Potraviny se prodávaly pod výrobní cenou, kovy se těžily a prodávaly za nebo pod náklady, ropa byla na desetiletém minimu s dotovanými cenami. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo dojít k dalšímu propadu. A také nedošlo. Lidé v asijských zemích, kterým se zlevnily potraviny, začali nakupovat a roztočili kola ekonomiky. Tím vzrostl zájem o akcie rozvíjejících se trhů a lidé začali nakupovat.

Protože okolo hodnoty, na které se kurz minule otočil dolů, začal narůstat strach, investoři se začali zbavovat akcií, aby je po dosažení minulého prvního dna zase začali nakupovat. Musíme si uvědomit, že 70% obchodů dnes dělají počítače a ty mají naprogramovány určité vzorce (patterny) podle nichž se rozhodují. A jedním z těch vzorců je i Head & Shoulders a Supporty a Rezistence. Tento mix většinou ještě ve spolupráci s CCI zapřičinil, že začali nakupovat nejen lidé, ale i počítače. Po několika nárazech na rezistenci, z nichž jeden (ten předposlední) byl BREXIT, došlo k průrazu rezistence (červená linka) a k poměrně prudkému růstu. Až na hodnotu 927 bodů, což je skoro 34% růstu. V této chvíli trh přemýšlí, co udělá. Má dvě možnosti. Buď dále poroste navzdory řečem o krizi (var 1) nebo se vrátí na rezistenci, která se nyní stala supportem a odrazí cenu směrem k růstu (var 2). Obě varianty mají zhruba stejnou pravděpodobnost. Varianta 2 by byla dokončením vzorce Head & Shoulders a prodloužila by ho o další měsíce. To by bylo skvělé, protože podle teorie sedminásobku by nás čekal o to delší růst.

Je třeba si uvědomit, že dosažení hodnoty 1067 bodů znamená dalších 20% růstu a to je bod, kde se růst pravděpodobně nezastaví, i když tam bude nějakou dobu kolísat. Nuže, myslíte že to stojí za to?

Váš Pavel Rudolf

PS : Rezistence je pomyslná přímka, od které se stoupající kurz odrazí směrem dolů, support je zase linka, od které se klesající kurz odrazí směrem nahoru.

Autor: Pavel Rudolf | karma: 13.77 | přečteno: 872 ×
Poslední články autora