Jak se novináři mýlí

31. 03. 2017 9:10:00
Pořád čtu o tom, jak se na kapitálových trzích zase něco stalo, co se stát nemělo a nebo že se stane něco strašného, další krize, další ztráty, další problémy. A ono to zase tak moc pravda není. Tyto předpovědi se týkají možná ...

nějakých krátkodobých spekulací a scalpů a dlouhodobí investoři, ke kterým se počítám i já, se tomu mohou jen smát. Ale znáte to. Pro novináře je špatná zpráva dobrá zpráva, protože koho baví číst o tom, že se někomu něco povedlo. Lepší je si přečíst něco o tom, jak je na tom někdo hůř než já.

K trhům. Dlouhodobě se věnuji rozvíjejícím se trhům, které nám přinesly v poslední době mnoho příležitostí k zajímavým investicím, i když byly v minulých letech českými investičními guru zatracovány. Jak to na nich vypadá teď?

Předně, mezi červencem 2015 a červencem 2016 vidíme reverzní obrazec Head & Shoulders. O tom jsem psal v několika minulých článcích. A předpovídal jsem nárůst kurzu. Což se potvrdilo a obrazec H&S ve skutečnosti skončil až návratem k neckline v prosinci 2016. Tím se završila první Elliottova vlna a mohli jsme definovat tunel trendu. Kurz začal opět stoupat a v rámci tunelu se pohybuje s krátkým zaváháním před první rezistencí stále nahoru. Pokud teď chcete investovat, doporučil bych počkat na chvíli, kdy se kurz dostane k horní hraně tunelu a pak spadne. Ideálně až k dolnímu supportu. V té chvíli je dobré investovat i větší jednorázové částky. Pro pravidelného investora je zase lepší začít hned, aby případný pokles využil k nákupu většího množství podílů za konstantní měsíční investici.

Protože zde nemohu uvádět jednotlivé fondy, které bych doporučil pro investici, pokud máte zájem o více informací v tomto směru, napište mi (viz pravý sloupec).

A co světové trhy?

Index Jow Jones Industrial Average od roku 2009 stoupá v pěkně zakotveném trendovém tunelu a zrovna teď dosáhl svého maxima, takže můžeme očekávat stagnaci trendu jako okolo hodnoty 17500 nebo mírný pokles. Opět tu není žádný důvod k obavám. Zatím se nic zvláštního neděje a pravidelný investor může vstoupit kdykoli. Jednorázový nechť vyčká na dotek trendového supportu. A jak vidíte, hodnota 20.000 bodů nebyla pro index žádným dlouho očekávaným maximem. Kurz ji proťal a jel dál až na dnešních 20.659. Možná se k ní ještě vrátí, uvidíme.

Co na to Evropa?

Vidíte podobný vývoj, jako na indexu DJ, ale vyšší volatilitu. A došlo zde k proražení horní hrany tunelu, za což se nám panikáři odvděčili další zajímavou investiční příležitostí. Za poslední rok nějakých 20% plus. Slušné.

Užijte si svých investic.

Váš Pavel Rudolf

(autor je spolupracovníkem projektu jakbytbohaty.cz)

Autor: Pavel Rudolf | pátek 31.3.2017 9:10 | karma článku: 10.22 | přečteno: 669x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 19.39 | Přečteno: 261 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1587 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 141 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1185

Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...