Chvála pravidelnosti

25. 05. 2017 12:30:23
Ozývá se, že penzijní fondy zase nepřekonaly ani inflaci. Na druhou stranu stát přidává 230 korun ke každé tisícikoruně a to je prý zisk 23%. Zajímalo by mě, kdy už konečně lidé začnou chápat, že státní příspěvek je jen o ...

závislosti a že ve skutečnosti moc peněz nepřinese a že co naopak hodně peněz přinese, je pravidelné investování do zajímavých fondů.

Ukážu vám to na fondu Templeton Thailand, který si prošel po svém vzniku velkým a dlouhým propadem a investoři, kteří do něj investovali, měli dlouho jen oči pro pláč.

Na obrázku vidíte graf průběhu hodnoty majetku, uloženého v tomto fondu mezi lety 1997-2010. Hned po vzniku došlo k propadu o téměř 80%, pak dlouho fond operoval mezi 40-70% propadu a nakonec se v roce 2006 dostal opět na původní hodnoty. V té chvíli ho zasáhly dvě vlny výprodejů a fond začal vydělávat. A pak přišla krize v roce 2008 propad o 50% a poměrně rychlý návrat, opět s dvěma vlnami výprodejů při průchodu nulovým bodem. 13 let v mínusu. To už chce hodně otrlého investora.

A teď co se dělo s hodnotou majetku při pravidelné investici? Spodní obrázek popisuje poněkud jinou skutečnost na grafu téhož fondu.

Těsně po začátku investování bylo ve fondu pár korun, tak ho propad o 80% nijak moc nepostihl. Pak investor nakupoval podíly za vynikající ceny. Rozkolísané okolo nuly bylo jen prvních pět let. Pak začal fond docela slušně vydělávat až na 150% zisku a přišel rok 2008. Propad znamenal další příležitost k levným nákupům. Škoda, že to nervalo déle. No a máme tu finále.

Jak dopadli jednotliví investoři? Jak vidíte z následující tabulky

pravidelný investor vydělal za tu dobu 96% a jednorázový jen 9,1%.

Proto všem doporučuji pravidelnou investici a pokud budete chtít přidat i nějakou jednorázovou částku, rozdělte ji do několika splátek a roztáhněte do delšího časového období. Informace o trzích, které dostáváte, jsou totiž většinou zastaralé a trhy je již dávno absorbovaly. Takže jestli nevíte jistě, co trhy udělají v příštích měsících, tak investujte tak, jak jsem popsal. A jestli to víte, dejte mi určitě vědět, pohádkově zbohatneme.

A teď k těm penzijním fondům. Zisk 23% sice máte, ale jen s maximálně tisícikorunou měsíčně a jen první rok. Další rok se vám již uložené peníze zhodnotí jen pár procenty. A navíc máte v penzijním fondu spoustu omezení ve výběru a v použití nainvestovaných peněz a máte i předepsanou rentu podle výše konta. Pouvažujte, jestli by pro vás bylo výhodnější investovat na vlastním účtu do otevřených podílových fondů místo penzijního připojištění.

Kdybyste imaginárně dávali 1000Kč měsíčně do výše popsaného templetonovského fondu po popsanou dobu, sice byste 13 let četli, že fond je v mínusu, ale nakonec byste měli na kontě 303.000Kč oproti 148.000 investovaným. A v penzijku byste měli i se státním příspěvkem něco okolo 200.000Kč. Tak co je výhodnější?

Váš Pavel Rudolf

Autor: Pavel Rudolf | čtvrtek 25.5.2017 12:30 | karma článku: 9.54 | přečteno: 789x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1583 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 141 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1185

Když jsem se tak zamýšlel, co v životě dělat, aby "po mě něco zbylo", zjistil jsem, že nejlíp mi jde pomáhat. Sbírám tedy informace, které nejsou tak úplně běžně na trhu a pomáhám jimi lidem, kteří je dokážou zpracovat a kterým pomohou prožít život lépe, radostněji a ve větším klidu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...